söndag, augusti 20, 2006

Byggnadsvårdskurs

I helgen har jag deltagit i en byggnadsvårdskurs som Kulturmiljö Halland arrangerar. Årets kurs gick av stapeln på hembyggdsgården Dammen i Eldsberga utanför Halmstad. Utöver praktik, handlett av två erfarna hantverkare, fick vi lära oss mer om byggtraditioner i Halland, traditionella färger och vad en länsantikvarie håller på med.

Första dagen började med fika och lite teori. De praktiska uppdragen för helgen var att fixa grundmuren på ladugården samt laga taket på en byggnad där de bakar bröd i en stor vedeldad ugn.

Jag följde med muraren Kent och satte igång med att slå ner den gamla putsen på ladugården. När all pust var borta blandade vi ett murbruk med en blandning av kalk- och cementbruk. Receptet var ungefär 1 del murbruk (50/50 kalk/cement) och fyra delar sand.
Vi slammade tegelstenarna med kalk/cementbruk och därefter skulle detta brinna tills morgondagen.

Den andra gruppen började på att riva ner taket som var ruttet och började bygga nya bjälkar till takstolen med de gamla som mall.

Dag två startade med ett teoripass och därefter började jag lägga på murbruk på den slammade ytan och sedan skura den. Med cirkelrörelser fick vi en slät fin yta på putsen. Det tog lite tid innan man hittade tekniken med putsen och inte minst skurningen. Men på slutet gick det riktigt bra.

Taket kom på plats och vi hann också börja med att lägga ny puts på en del av murstocken.

Dagarna har varit väldigt intressanta och handledarna var mycket kunniga och hjälpsamma. Har fått tips om hur jag skall gå tillväga för att byta ut den rötskadade sylldelen i Ekeryd.
Det har varit väldigt kul att lära sig om murning och jag har nu blivit väldigt sugen på att renovera murstocken i Ekeryd och mura en bänk till vardagsrummet.

Här har vi slammat grundmuren.

Anders får tips av snickarinstruktören "Dinkie".

Här har putsen blivit slät efter att jag skurat den.

Takbyte på gång.

På övervåningen hade hembyggdsföreningen ett museum med bland annat massor av radioapparater.

Inga kommentarer: