tisdag, oktober 31, 2006

Plast på vinden

Efter att snedväggar och trossbotten är klara för isolering var nästa steg att fixa i ordning vinden för att isoleras. Jag rullade ut plast på ena sidan av vinden och spikade fast denna runt bjälkarna med häftpistol. När vi hade sugbilen här för att suga upp spån blev det kvar en liten hög på vinden med spån. Jag skyfflade över detta på plasten jag lagt för att kunna fortsätta bortåt.
Det är trångt och bökigt att hålla på att jobba på vinden så det skall bli skönt när detta är klart.

2006-10-31 - 3,5 timme

måndag, oktober 30, 2006

Spikat klart glespanelen i snedtaket

Måndagen bestod i att spika klart glespanel mot snedtaket på övervåningen. När detta var klart spikade jag bräder i taket där vi var tvungna att öppna upp mot snedtaket. Nu är väggarna klara för att isoleras och nästa steg är att fortsätta att lägga plast på vinden.

2006-10-30 – 3,5 timme

lördag, oktober 28, 2006

Spika glespanel

Idag började vi lite tidigare för på eftermiddagen skall jag och Fia på Stefan och Malins bröllop. Jag satte direkt igång med att spika glespanel mot snedtaket. Efter att man kommit igång med rutinen så rullade det på bra. Jag blev klar med ena sidan av taket.Pappa började dra avlopp i badrummet och sedan kall- och varmvattenledningar.

2006-10-28 – 5 timmar


fredag, oktober 27, 2006

Lastbil som kört fast

Fredagen tänkte jag vara ledig efter jag fått leverans av glespanelen. Men efter lite försenad leverans blev det att jag ändå jobbade hela dagen. När jag körde till Ekeryd hade DHL levererat vår kulvert och lite senare kom glespanelen.
Men efter att lastbilen kört in lite för långt på gräsmattan började den sjunka och hjulen började spinna. Han hade kört fast! Efter alla möjliga försök med att få loss honom lyckades vi tillslut få loss lastbilen från den mycket våta gräsmattan.
Så kvällens arbete bestod endast av att bära in glespanelen och förbereda inför morgondagens spikning av gles.

2006-10-27 – 2,5 timme

torsdag, oktober 26, 2006

Spikning av plast i snedtaket

På onsdagen började jag och pappa att fästa plast mot snedtaket på övervåningen och fortsatte med detta på torsdagen. I och med att vi har masonit som luftspalt använde vi byggplast för att få ett tätare skikt mot den varma luften.Vi började uppifrån och fick komplettera med en remsa längst ner. Skarvarna tejpade jag med silvertejp.

2006-10-25 – 2,5 timme
2006-10-26 – 2,5 timme

tisdag, oktober 24, 2006

Fortsatt med gjutning

Under tisdagen fortsatte jag med gjutningen. Denna dag blandade jag sex säckar som jag fyllde i håligheter runt stenar.

2006-10-24 – 2,5 timme

måndag, oktober 23, 2006

Bilder från helgens framsteg

I dag åkte jag till Torup efter jobbet för att inhandla lite mer byggmaterial. Jag köpte byggplast, spik, glespanel och en vindslucka med trappa. När jag var tillbaka i Ekeryd blandade jag till några säckar betong och fortsatte med att gjuta igen håligheter runt murstocken.

Här kommer några bilder från våra senaste framsteg.

2006-10-23 – 3 timmar

Snedtaksväggarna redo för byggplast och glespanel, isoleringen sprutas in från vinden.

Nya väggen mellan hallen och köket med den temporära hyllan.

Landgången uppe på vinden.

Vindsluckan som jag köpte idag.

Här har jag gjutit igen ett parti med sten i badrummet.

söndag, oktober 22, 2006

Landgång på vinden

Nästa steg för att förbereda inför isoleringen var att bygga en landgång på vinden. Jag gjorde denna 500 mm hög och den sträcker sig över hela vinden. Mot snedtaket spikade jag bräder mot vilka man kan lägga en planka om man vill krypa ut mot kanterna.
Pappa gjorde klart väggen mot köket och gjorde en temporär hylla där vi kan lägga alla verktyg.

2006-10-22 – 5,5 timme

lördag, oktober 21, 2006

Riktat snedtaksväggar och en comeback

Efter att luftspalten blev klar var nästa moment att rikta upp snedtaksväggen samt att bygga ut denna så att vi kan isolera cirka 200 mm. Jag spikade upp en bräda på varje ytterkant och drog sedan ett snöre mellan dessa. Därefter var det bara att passa in bräderna där mellan.

Pappa började på att bygga väggen mellan hallen och köket och jag blev klar med snedtaksväggarna. Framåt eftermiddagen ringde min telefon och jag fick reda på att de behövde en spelare till kvällens B-lagsmatch i volleyboll mellan Hylte och Helsingborg. Inte alltför svårövertalad tog jag mig ner till hallen och efter fem set och förlust 15-13 i avgörande var jag ganska mör i kroppen. Jag har inte tränat på nästan två år och inte spelat någon seriematch på tre år. Så det var kul att spela men trist avslutning på en match som vi borde ha vunnit.

2006-10-21 – 5 timmar

fredag, oktober 20, 2006

Luftspalt klart

Under torsdagen gjorde jag klart luftspalten mot snedtaket. Pappa hade köpt en lite mindre spikpistol förra helgen som jag använt när jag spikat masonitskivorna. Det har varit väldigt smidigt att använda denna och det har sparat mycket tid.

2006-10-19 – 3 timmar

På fredagen var vi hos rörmokaren och beställde panna, tankar, kulvert och skickade in ritningarna för golvvärmen. Vedpannan som vi beställde var en CTC V35 och tankarna är på 1500 och 500 liter.

onsdag, oktober 18, 2006

Masonit till luftspalt

Idag hade jag tagit ledigt från jobbet och var istället klockan 07:00 i Ekeryd. Fortsatte att spika 80 centimeters läkt på vinden ner mot dem som jag spikade upp igår. När detta var klart började jag såga till masonitskivor som passade in i facken mellan bjälkarna. Jag började sätta upp på vinden för att sedan arbeta mig neråt. På vinden blev det 80 centimeter och där nere 240 + 80 som överlappades lite.
Pappa kom efter lunch och började med att mäta upp hela golvytan för ritningen som vi skall skicka in till golvvärmeleverantören. Därefter började han med att bygga väggen mot badrummet. Det var riktigt kul att få upp den första nya väggen och även om det bara är reglar så får man en känsla för hur det kommer att bli.

Jag hann med att göra klart luftspalten på hela ena sidan och börja med läkt och masonitskivor på den andra.
Det har varit en bra dag och vi har fått mycket gjort.

2006-10-18 – 11 timmar



tisdag, oktober 17, 2006

Börjat med luftspalt i snedtaket

I måndags träffade jag kommunen för samrådsmöte och på kvällen var jag i Torup och köpte mer betong. Men i tisdags var arbetsbyxorna på igen och vi började på att spika läkt till luftspalten i snedtaket på övervåningen. Vi kommer här att sätta upp tre stycken läkt mellan bjälkarna och därefter spika på masonit mot dessa. Själva luftspalten går upp på vinden cirka 80 centimeter så att inte isoleringen täpper igen ventilationen.
När luftspalten är klar kommer vi att rikta upp snedtaket och sätta glespanel. Ekofiber som vi kommer att isolera med sprutas ner i väggen från vinden.

Under kvällen hann jag med att spika upp läkt mellan alla fack på ena sidan av huset.

2006-10-17 – 3,5 timmar

söndag, oktober 15, 2006

Ute i skogen...

Kom till Ekeryd på morgonen och slutförde ”kortlingsprojektet”. När jag nästan var klar knackade det på rutan och där stod HP och Lina. Ett spontanbesök från våra vänner från Halmstad.
Efter att jag var klar med kortlingarna började jag blanda till betong för att gjuta igen ett parti runt murstocken. Jag körde igång blandaren och fyllde på med vatten och betong. Fyllde på i facket och efter fem säckar var jag nästan klar. Hade jag haft en till så hade det fyllt allt.

På eftermiddagen snörade jag på mig kängorna, hängde på mig kameran och med kartan i högsta hugg begav jag mig ut i skogen. Planen var att gå igenom våra marker för att kolla om barkborren har angripit vår skog. Vid hygget som Gudrun orsakade hittade jag ett träd som var angripit men inget mer.
Det var mycket skönt att komma ut i skogen och se över våra marker.

2006-10-15 - 4 timmar



Här har barkborren varit framme

lördag, oktober 14, 2006

Fortsättning med kortlingarna

Under lördagen fortsatte jag att spika kortlingar i badrummet, köket och in i vardagsrummet. Det blev en del spikande och framåt eftermiddagen började jag bli lite matt i handen. På kvällen åkte jag till Yttersjö till svärmor och svärfar där Fia, Malin, Martin och lilla Emmie var.

2006-10-14 – 8 timmar


fredag, oktober 13, 2006

Börjat spika kortlingar

En skön fredag efter en vecka med älgjakt och kurs i Stockholm var jag äntligen tillbaka i Ekeryd. Jag började eftermiddagen med att lägga på en sista strykning på målningen av skötbordet som jag tidigare målat. Därefter påbörjade jag att spika kortlingar mellan golvbjälkarna i hallen. Fortsatte fram till där badrummet börjar.

Nu väntar en helg i Ekeryd med arbete. Mamma och pappa är ute med husvagnen så jag får klara mig själv denna helg.

2006-10-13 - 3,5 timme

tisdag, oktober 10, 2006

Två dagars kurs i Stockholm

I tisdags åkte jag och Isac till Stockholm för Sharepoint 2007-kurs. Kursen belyste nyheterna i produkten och höll bra tempo. Jag var tillbaka på hemmaplan igen torsdagskväll

måndag, oktober 09, 2006

Älgjaktspremiär!

För första gången deltog jag i årets älgjakt. När man nu är skogsägare så får man ta chansen att delta på den årliga älgjakten. Jaktlaget är litet och områdena som vi gick igenom inte enorma. Morgonen började med att jag och övriga skallen sprang på en kviga. Utan att jag hann reagera kom det en kviga i full karriär och smet mellan mig och David. Tyvärr försvann hon och vi lyckades inte stöta på den igen. Dagen fortsatte så här och när vi framåt femtiden gav upp hade vi sett sex stycken älgar utan att sjuta ett skott.
Men vi var inte ledsna för det. Istället kröp vi ner i en vedeldat badbalja som Folke hade eldat varmt under dagen till oss. Med lite pilsner och strålande sol värmde vi oss i det varma vattnet och hade en underbar kväll.

Det var mycket roligt att följa med grannarna i Ekeryd med ut på jakten och kvällsaktiviteten bestämde vi att det skulle bli tradition.

Höstmorgon innan älgjakten

Skön avslutning på en härlig dag i skogen.

söndag, oktober 08, 2006

Besök på Hem- och villamässan


I söndags styrde jag, Fia och svärmor bilen mot Göteborg och Hem- och villamässan. I och med att vi är i starten av byggfasen förväntade vi oss att kunna titta på mycket intressant. Vi började i ena hörnet och gick genom de flesta montrar. Kollade på badkar, vedpannor, golvvärme och mycket annat. Det var mycket folk som trängdes så man blev snabbt trött.

Vi hittade väl inget speciellt under mässan men pratade med några golvvärmeleverantörer samt kollade på den vedpannan som vi kommer att beställa.

När vi var klara på mässan åkte vi till Malin, Martin och Emmie och hälsade på.

lördag, oktober 07, 2006

Färdiga med trossbotten och nya golvbjälkar

Vid niotiden på morgonen fanns jag och pappa på plats i Ekeryd. Pappa fortsatte med att spika trossbottenskivor i verandan och jag började måla ett skötbord som vi köpt på IKEA för några veckor sedan. När jag var klar med detta spikade jag klart trossbotten i hallen och därefter fortsatte vi att sätta upp golvbjälar i badrummet.
Framåt eftermiddagen var vi klara med golvbjälkarna och det kändes mycket bra att vara klar med detta. Det som är kvar nu är att bygga på de gamla så att de ligger lika högt som de nya.
När pappa hade åkt hem fortsatte jag att måla skötbordet en andra gång.

2006-10-07 – 8 timmar




Våra nya grannar har nu även hittat in till våra åkrar...

fredag, oktober 06, 2006

Golvbjälkar i verandan

När jag kom till Ekeryd vid tretiden hade pappa hållt på sedan klockan ett. Han hade bytt ut golvbjälkarna i verandan. Jag började mura runt hålet till trossbotten där avlopp och vatten kommer att gå i trossbotten till badrummet. Med putsbruk kvar fortsatte jag att slamma den murade väggen i vardagsrummet som jag nästan gjort klart tidigare.
Vid sextiden kom Lina, Mattias och Alicia från Ljungby. Jag visade runt på gården och därefter åkte vi till Åker där Fia hade lagat god mat. Som vanligt hade vi en mycket trevlig kväll tillsammans med våra vänner från Ljungby.

2006-10-06 – 3 timmar

torsdag, oktober 05, 2006

Heldag i Ekeryd och inköp av barnvagn


Idag har jag varit ledig från jobbet och har spenderat större delen av dagen i Ekeryd. På morgonen började jag att täta trossbottenfacken över källaren så att vi skall slippa möss. När detta var klart byggde jag vidare med trossbotten i hallen mot badrummet. Efter det började jag göra golvbjälkar och fästa dessa.

Fia kom med mat till mig mitt på dagen och därefter klippte hon gräset. Strax innan klockan var fyra kom svärmor och hälsade på.
När vi var klara för dagen i Ekeryd åkte vi till Gislaved för att titta på barnvagn. Med tron att det skulle vara lång leveranstid tänkte vi att vi nog skulle vara ute i god tid. Men efter mycket övervägande om chassi, färg, däck och hantag stod vi där någon timme senare och lastade i en ny Briovagn i bilen. Den är jättefin och verkar väldigt smidig att hantera. Nu längtar vi ännu mer efter passageraren!

2006-10-05 – 7,5 timme

tisdag, oktober 03, 2006

Trossbottenskivor över källaren

Över källaren har vi nu satt upp nya bjälkar. Under måndagen och tisdagen har jag spikat trossbottenskivor här. Avståndet mellan bjälkarna blev ca 27 centimeter med andra ord en halv skiva. Det som återstår i trossbottenväg nu är en liten bit i hallen och därefter skall vi rikta upp golvet i badrummet med dubbla bjälkar.

På onsdag blir det avbrott i Ekerydsarbetet för bouleturnering med SAP-gänget från jobbet. Men på torsdag har jag planerat in en heldag i Ekeryd.

2006-10-02 - 3,5 timme
2006-10-03 - 3 timmar